FiBER NEDiR?

Lif veya lif (Latince: fibra), genişliğinden önemli ölçüde daha uzun olan doğal veya insan yapımı bir maddedir. Lifler genellikle diğer malzemelerin imalatında kullanılır. En güçlü mühendislik malzemeleri genellikle karbon fiber ve ultra yüksek moleküler ağırlıklı polietilen gibi fiberleri içerir.

Sentetik lifler, doğal liflere kıyasla genellikle çok ucuza ve büyük miktarlarda üretilebilir, ancak giyim için doğal lifler, sentetik muadillerine göre rahatlık gibi bazı faydalar sağlayabilir.

Doğal Elyaf Doğal lifler lif şeklinde gelişir veya oluşur ve bitkiler, hayvanlar ve jeolojik süreçler tarafından üretilenleri içerir.[2] Kökenlerine göre sınıflandırılabilirler:

Bitkisel lifler genellikle selüloz ve sıklıkla lignin düzenlemelerine dayanır: örnekler arasında pamuk, kenevir, jüt, keten, abaca, pina, rami, sisal, bagas ve muz bulunur. Bitki lifleri kağıt ve tekstil (kumaş) üretiminde kullanılır ve diyet lifi insan beslenmesinin önemli bir bileşenidir.
Bitkisel liflerden ayrılan odun lifi, ağaç kaynaklarındandır. Formlar, öğütülmüş odun, dantel kabuğu, termomekanik hamur (TMP) ve ağartılmış veya ağartılmamış kraft veya sülfit hamurlarını içerir. Kraft ve sülfit, orijinal ahşap yapıyı bağlayan lignini çıkarmak için kullanılan hamurlaştırma işleminin türünü ifade eder, böylece lifleri kağıtta ve sunta gibi işlenmiş ahşap ürünlerinde kullanım için serbest bırakır.

Hayvansal lifler büyük ölçüde belirli proteinlerden oluşur. Örnekler ipekböceği ipeği, örümcek ipeği, sinir, katgüt, yün, deniz ipeği ve kaşmir yünü, tiftik ve angora gibi kıllar, koyun derisi, tavşan, vizon, tilki, kunduz gibi kürklerdir.

Mineral lifler asbest grubunu içerir. Asbest, doğal olarak oluşan tek uzun mineral elyaftır. Serpantin sınıfından krizotil ve amfibol sınıfına ait olanlar dahil olmak üzere altı mineral "asbest" olarak sınıflandırılmıştır: amosit, krokidolit, tremolit, antofillit ve aktinolit. Kısa, lif benzeri mineraller arasında volastonit ve palygorskite bulunur.
Fibröz proteinler veya protein filamentleri olarak da bilinen biyolojik lifler, büyük ölçüde biyolojik olarak ilgili ve biyolojik olarak çok önemli proteinlerden oluşur ve mutasyonlar veya diğer genetik kusurlar ciddi hastalıklara yol açabilir. Örnekler, kolajen[3] protein ailesini, tendonları, aktin gibi kas proteinlerini, mikrotübüller gibi hücre proteinlerini ve örümcek ipeği, sinir ve saç gibi birçok diğerini içerir.

Sentetik Lifler

Sentetik veya kimyasal lifler, üretim sürecinde kimyasal bileşimi, yapısı ve özellikleri önemli ölçüde değişen liflerdir. Modada, lif, bir kumaşa örülebilen veya dokunabilen uzun ve ince bir malzeme ipliği veya ipliğidir.[4] Sentetik lifler, rejenere liflerden ve sentetik liflerden oluşur.

Yarı sentetik lifler

Yarı sentetik lifler, doğal olarak uzun zincirli polimer yapıya sahip hammaddelerden yapılır ve kimyagerin sentezlediği naylon (poliamid) veya dakron (polyester) gibi tamamen sentetik liflerin aksine, yalnızca kimyasal işlemlerle değiştirilir ve kısmen bozulur. polimerizasyon (zincir oluşturma) reaksiyonları ile düşük moleküler ağırlıklı bileşikler. En eski yarı sentetik elyaf, selülozla yeniden üretilmiş elyaf olan suni ipektir. Çoğu yarı sentetik elyaf, selülozla yeniden üretilmiş elyaflardır.

Dünyada gelişen ve geliştirilen teknolojileri sadece takip etmek değil aynı zamanda bu gelişmelere yön vermek.Siz de yüzlerce müşterimizle yürüdüğümüz bu yolda ailemize katılabilir, en uygun fiyatlarla en kaliteli hizmeti Dişli farkıyla alabilirsiniz.
BAŞAYAR MAKİNA , Ankara Redüktör